Ταχεία επίδραση της δίαιτας στο σπέρμα

Σουηδική έρευνα από το Πανεπιστήμιο Linköping, η οποία δημοσιεύθηκε στο PLOS Biology, καταγράφει την ταχεία αλλαγή στην κινητικότητα του σπέρματος, εντός 2 εβδομάδων, μετά από τροποποίηση της δίαιτας των συμμετεχόντων στην έρευνα.

Στην έρευνα: Human sperm displays rapid responses to diet, αξιολογήθηκε η επίδραση της επιλεγμένης διατροφής στο σπέρμα και στα tsRNA του σπέρματος, τα οποία επηρεάζονται από την πρόσληψη σακχάρων με την διατροφή και φαίνεται πως επηρεάζουν την κινητικότητα του σπέρματος.

Η δοκιμασία διήρκησε μόνο 2 εβδομάδες και έγινε σε 15 νέους άνδρες 20-27 ετών, μη καπνιστές, με φυσιολογικό βάρος. Το σπέρμα των ανδρών εξετάστηκε στην αρχή, μετά τις 7 ημέρες και μετά τις 2 εβδομάδες. Το 1/3 των ανδρών είχε χαμηλή κινητικότητα των σπερματοζωαρίων στην πρώτη εξέταση που υποβλήθηκαν, προ της έναρξης της δοκιμής.

Την 1η εβδομάδα τους δόθηκε υγιεινή διατροφή με βάση τα σκανδιναβικά πρότυπα, την 2η εβδομάδα λάμβαναν πρόσθετη ποσότητα ζάχαρης, με στόχο να αυξήσουν κατά 50% την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων και το βάρος τους περίπου στο 1,5 κιλό την εβδομάδα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Σύμφωνα την Dr  Anita Öst, από το Department of Clinical and Experimental Medicine στο Linköping University,  που συμμετείχε στη έρευνα, είναι αξιοσημείωτη η γρήγορη ανταπόκριση που παρατηρήθηκε στην ποιότητα του σπέρματος. Εφόσον η σπερματογένεση διαρκεί περίπου 70 ημέρες, είναι αναμενόμενο ότι δεν επηρεάστηκε ο αριθμός των σπερματοζωαρίων, αλλά μόνο η κινητικότητά τους και με μηχανισμούς που είναι υπό έρευνα.

Στους 15 συμμετέχοντες με φυσιολογικό σωματικό βάρος παρατηρήθηκε από την 1η εβδομάδα βελτίωση της κινητικότητας των σπερματοζωαρίων και αύξηση των tsRNA στο σπέρμα. Η αύξηση συνεχίστηκε και την 2η εβδομάδα, παρά της αυξημένη προσθήκη ζάχαρης.

Η ταχεία, θετική ανταπόκριση των tsRNA και της κινητικότητας του σπέρματος στην διατροφή και στην πρόσληψη ζάχαρης, αφορούσε μόνο τους υγιείς άνδρες φυσιολογικού βάρους και όχι τους υπέρβαρους άνδρες, όπως διαπίστωσαν μετά από την επανεξέταση των αποτελεσμάτων της αντίστοιχης έρευνας στην Δανία, από την Dr Donkin. 

Τα τελευταία 35 χρόνια παρατηρείται επιδείνωση της ποιότητας του σπέρματος κατά 57% , η οποία είναι πολυπαραγοντική. Θεωρείται υπεύθυνη η αθροιστική δράση των περιβαλλοντικών παραγόντων και του βλαβερού τρόπου ζωής.

Η επίδραση των ουσιών που διαταράσσουν την ορμονική ισορροπία, των τοξικών παραγόντων και των βαρέων μετάλλων, σε συνδυασμό με την ραγδαία αύξηση της παχυσαρκίας, της κακής διατροφής, του διαβήτη, της υπέρτασης, της κατάχρησης αλκοόλ και του καπνίσματος προκαλούν μεταβολή των γενετικών και επιγενετικών παραγόντων που σχετίζονται με την σπερματογένεση και την ποιότητα του σπέρματος.

Στοιχεία:

https://phys.org/news/2019-12-diet-rapid-effects-sperm-quality.html?

https://journals.plos.org/plosbiology/article?id=10.1371/journal.pbio.3000559#pbio.3000559.ref032

https://www.cell.com/cell-metabolism/fulltext/S1550-4131(15)00571-9?

Σχετικά άρθρα