Η κατανάλωση ζάχαρης συνιστάται να μην υπερβαίνει τα 25 γρ στις γυναίκες και τα 36 γρ για τους άνδρες. Συνήθως βέβαια η πρόσληψη ξεπερνά τα 100 γρ. καθημερινά.
Συχνά η ζάχαρη αναφέρεται στα τρόφιμα με >60 διαφορετικές ονομασίες, οι οποίες έχουν γενικά 3 βασικά χαρακτηριστικά στο όνομά τους :
- Σιρόπι (οποιασδήποτε μορφής ή με άλλο συνθετικό, καλαμποκιού, αγαύης, ρυζιού κτλ)
- Ουσίες που το όνομά τους λήγει σε -ose/ -οζη(γλυκόζη, φρουκτόζη, σακχαρόζη κτλ)
- Υπάρχει η λέξη ζάχαρη στην περιγραφή τους( μαύρη ζάχαρη, καφέ, ακατέργαστη κτλ)
ΤΡΟΦΕΣ ΜΕ ΑΦΘΟΝΗ ΚΡΥΜΜΕΝΗ ΖΑΧΑΡΗ
- Γιαούρτι με γεύσεις φρούτων: μπορεί να είναι άπαχο αλλά να περιέχει 17-33 γρ ζάχαρη στην μερίδα(220ml)
- Σάλτσα ντομάτας έτοιμη για ζυμαρικά: συνήθως περιέχει 6-12γρ στο μισό φλιτζάνι
- Μπάρες δημητριακών: περιέχουν ζάχαρη 8-12 γρ ανά μερίδα των 30 γρ
- Δημητριακά πρωινού και η βρώμη με γεύσεις: 10-20γρ ζάχαρη ανά 1 φλιτζάνι
- Σος σαλάτας: περιέχει >7 γρ ζάχαρη σε 2 κουταλιές της σούπας.
- Ενεργειακά ποτά: περιέχουν περίπου 25 γρ ζάχαρη σε ένα ποτήρι των 230ml
- Αναψυκτικά με ζάχαρη: περιέχουν περίπου 40 γρ ζάχαρη ανά κουτάκι των 330ml
- Χυμοί με ζάχαρη: περίπου 25 γρ ζάχαρη ανά μερίδα
- Τσάι με ζάχαρη έτοιμο συσκευασμένο: περιέχει 40 γρ ζάχαρη ανά 0,5 λίτρο
- Κέτσαπ: περιέχει περίπου 4γρ ζάχαρη ανά κουταλιά
- Φρούτα κομπόστα: περιέχουν 40γρ ζάχαρη ανά μερίδα
- Έτοιμες σαλάτες γλυκόξινες: ή τύπου coleslaw: περιέχουν 15γρ ζάχαρη ανά μερίδα
Στοιχεία: