Αλκοόλ και sex

Ο William Shakespeare είχε γράψει σχετικά: “It provokes the desire, but it keeps away the performance…”

To αλκοόλ χαρακτηρίζεται ως αφροδισιακό. Όμως η πραγματική του επίδραση του στο sex, είναι η συνισταμένη της δράσης του ως αντικαταθλιπτικό και της φυσιολογικής επίδρασής του στο σώμα.

Ως αντικαταθλιπτικό προκαλεί άρση των ψυχολογικών αναστολών, μείωση της κριτικής ικανότητας και συντονισμού. Η μείωση των αναστολών είναι αυτή που κυρίως σχετίζεται με την αύξηση της σεξουαλικής επιθυμίας και την ευκολότερη προσέγγιση ερωτικού συντρόφου.

Ποιες είναι οι πραγματικές φυσιολογικές δράσεις του αλκοόλ στο σώμα και πόσο αυτές βοηθούν στο sex;

Στους άνδρες το αλκοόλ, αντίθετα με αυτό που συχνά πιστεύεται,:

*μειώνει την έκκριση της τεστοστερόνης

*ως αντικαταθλιπτικό επηρεάζει τις νευρικές απολήξεις, επιδρώντας στην αισθητικότητα, στη στύση και στη διατήρηση αυτής

*επηρεάζει την κυκλοφορία του αίματος προκαλώντας αγγειοδιαστολή αλλά και αφυδάτωση. Μεταβάλλει την αιμάτωση στην περιοχή των γεννητικών οργάνων,του πέους, με επακόλουθη επίσης στυτική δυσλειτουργία

*αυξάνει την έκκριση αγγειοτενσίνης, ορμόνης που σχετίζεται με την ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και της ισορροπίας των υγρών του σώματος, η οποία επίσης σχετίζεται με την στυτική υπολειτουργία μετά από λήψη αλκοόλ.

Στις γυναίκες, ενώ οι φυσιολογικές αλλαγές δεν είναι άμεσα ορατές, υπάρχουν αντίστοιχες, αλλά διαφορετικές επιδράσεις:

* διαταραχή της αισθητικότητας των γεννητικών οργάνων και της ικανότητας οργασμού. Στις γυναίκες παρερμηνεύεται η επίδραση αυτή ως αύξηση της ηδονής, οφείλεται στην αντικαταθλιπτική επίδραση του αλκοόλ και ειδικά στην άρση των αναστολών.

*επίσης, σε αντίθεση με τους άνδρες, παρατηρείται αύξηση της τεστοστερόνης και της οιστραδιόλης. Η αύξηση αυτών των ορμονών προκαλεί αυξημένη σεξουαλική επιθυμία και επιθετικότητα, που συνοδεύονται με απουσία κρίσης, άρση αναστολών, έλλειψη συντονισμού

*όταν τα παραπάνω συνδυάζονται με τον παρατεταμένο και αργό μεταβολισμό του αλκοόλ στις γυναίκες και τα υψηλότερα ποσοστά λίπους στο σώμα τους όπου αποθηκεύεται το αλκοόλ, οδηγούν στην παρατεταμένη επίδρασή του οινοπνεύματος στο γυναικείο οργανισμό.

Επίσης, υπό την επήρεια αλκοόλ υπάρχει μεγαλύτερη συχνότητα :

– σεξουαλικών επαφών χωρίς προστασία από τα μεταδιδόμενα νοσήματα

-ανεπιθύμητων κυήσεων

-DFSA(drug facilitated sexual assault), σεξουαλική κακοποίηση υπό την επίδραση ουσιών.

Προκειμένου να υπάρχει σχετικά ασφαλέστερη λήψη αλκοόλ, συνιστάται η ημερήσια ποσότητα να μην υπερβαίνει τις δύο μονάδες για τους άνδρες και την μία για τις γυναίκες.

Ως μία μονάδα αλκοόλ χαρακτηρίζεται κατά προσέγγιση :

ή 330-350ml μπίρα

ή 150ml κρασί

ή 40ml(1 σφηνάκι) ποτών όπως: ουίσκι, κονιάκ, τζιν, βότκα, ρούμι κτλ

Πλέον δίνεται έμφαση πως δεν υπάρχει ελάχιστη, καθημερινή, ασφαλής ποσότητα κατανάλωσης αλκοόλ.

Στοιχεία:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov

https://www.medicaldaily.com

Σχετικά άρθρα