Χημικά PFAS στο αίμα από έτοιμα & προμαγειρεμένα φαγητά

Τα επιβλαβή PFAS είναι συστατικά στο >90% υλικών συσκευασίας τροφίμων, ειδικά των fast food και προμαγειρεμένων γευμάτων. Στο σώμα ή στην φύση παραμένουν επί μακρόν επειδή δεν αποβάλλονται και δεν διασπώνται. Σε έρευνες έχουν βρεθεί στο αίμα σε διάφορες συγκεντρώσεις.

Η έκθεση στα χημικά PFAS και η συσσώρευσή τους στο σώμα σχετίζεται με:

  • Νεογνά χαμηλού βάρους
  • Καρκίνο (ειδικά το PFOA)
  • Υπογονιμότητα
  • Διαταραχές ανοσοποιητικού συστήματος
  • Θυρεοειδοπάθειες(ειδικά το PFOS)

Τα χημικά PFAS (poly- και perfluoro-octanoic acid- υλικά: PFOA, PFOS, GenX, και άλλα) μετά το 1940 άρχισαν να χρησιμοποιούνται ευρύτατα. Στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών χρησιμοποιούνται λόγω της πολυανθεκτικότητας: στη ζέστη, στο χρωματισμό, στη χρήση, στο νερό, είναι αδιάβροχα).

Από το 2003 ως το 2014, λόγω των σοβαρών επιπτώσεων στην υγεία, προτάθηκε να αντικατασταθούν τα μακράς αλύσου PFAS με τα βραχείας αλύσου. Επειδή και αυτά κρίνονται μη ασφαλή γίνονται προσπάθειες αντικατάστασής τους.

Σύμφωνα με έρευνα στο περιοδικό Environmental Health Perspectives σε 10.106 άτομα, υπάρχει άμεση συσχέτιση ανάμεσα στην κατανάλωση πακεταρισμένου φαγητού και στην συγκέντρωση των PFAS στο αίμα.

Η έρευνα

Έγινε παρακολούθηση και καταγραφή όλων των τροφίμων και ποτών που κατανάλωναν, του χώρου που τα κατανάλωναν και της μορφής συσκευασίας και παρασκευής αυτών.

Έγινε διαχωρισμός σε 4 κατηγορίες και ταυτόχρονη λήψη δείγματος αίματος των 10.106 ατόμων ανά: 24 ώρες, 7 ημέρες, 30 ημέρες και 12 μήνες.

Αποτελέσματα της έρευνας

  • Σύμφωνα με την επικεφαλής της μελέτης Dr Kathryn Rodgers, οι συγκεντρώσεις των PFAS είναι ανάλογες της έκθεσης στο πακεταρισμένο φαγητό. Ανιχνεύονται σε όλους τους εξεταζόμενους σε διαφορετικό βαθμό, επειδή είναι μολυσμένο και το χώμα και το νερό.
  • Καταγράφονται μεγαλύτερες συγκεντρώσεις των επιβλαβών χημικών PFAS στα άτομα που τρέφονται εκτός σπιτιού, σε χώρους εστίασης και fast food, σε σχέση με όσους γευματίζουν στο σπίτι.
  • Επίσης, οι συγκεντρώσεις PFAS είναι υψηλότερες σε όσους καταναλώνουν προμαγειρεμένη μορφή φαγητού, ειδικά με θέρμανση στο φούρνο μικροκυμάτων.

Στοιχεία:

https://medicalxpress.com/news/2019-10-people-meals-home-pfas-bodies.

html?https://www.epa.gov/pfas/basic-information-pfas