Εμβρυικός πλακούντας με αιθάλη-μαύρο άνθρακα από την ρύπανση και αποβολές

Ο πλακούντας είναι το όργανο που θρέφει το έμβρυο αλλά και το προστατεύει, φιλτράροντας τις βλαβερές ουσίες από το αίμα της μητέρας. Νέα έρευνα επιβεβαιώνει ότι οι επικίνδυνοι ρύποι του περιβάλλοντος περνούν τον φραγμό του πλακούντα και φθάνουν στην εμβρυική πλευρά του, στο λαχνωτό χόριο και δυνητικά στο ίδιο το έμβρυο.

Η έρευνα που έγινε στο Βέλγιο, στο Πανεπιστήμιο Hasselt, από τον καθηγητή Tim Narwot και δημοσιεύτηκε στο Nature Communications, αποδεικνύει ότι ο φραγμός του πλακούντα είναι τελικά διαπερατός από σωματίδια.

Ο αυξημένος αριθμός αποβολών, πρόωρων τοκετών και υπολειπόμενης εμβρυικής ανάπτυξης είναι δυνατόν να σχετίζονται με την αυξημένη ρύπανση του αέρα, η οποία αποδεικνύεται ότι φθάνει στο έμβρυο από τους πνεύμονες της μητέρας.

H βλαπτική επίδραση των ρύπων μπορεί να είναι έμμεση, δηλαδή με την βλάβη του πλακούντα επηρεάζεται η αιμάτωση και θρέψη του εμβρύου, αλλά και άμεση, με την επίδραση απευθείας στο έμβρυο

Η έρευνα

Εξετάστηκε ο πλακούντας 5 γυναικών με πρόωρο τοκετό και 23 γυναικών με τελειόμηνη κύηση.

10 γυναίκες διέμεναν μόνιμα σε περιβάλλον υψηλής ρύπανσης και 10 γυναίκες διέμεναν σε χαμηλής ρύπανσης περιβάλλον, τουλάχιστον 500 μέτρα μακριά από δρόμους με αυξημένη κυκλοφορία.

Αποτελέσματα

Η ανίχνευση και μέτρηση του μαύρου άνθρακα στον πλακούντα στηρίχθηκε στην εκπομπή λευκού φωτός(WL) από τα σωματίδια του άνθρακα, με την μέθοδο femtosecond pulsed illumination και αποτύπωση των ευρημάτων σε υψηλής ευκρίνειας ψηφιακές εικόνες.

  • Ανιχνεύθηκαν σωματίδια μαύρου άνθρακα στον πλακούντα σε όλες τις γυναίκες, αλλά σε συγκέντρωση ανάλογη με την ρύπανση του περιβάλλοντος στο χώρο διαμονής τους.
  • Ο αριθμός των σωματιδίων του μαύρου άνθρακα στον πλακούντα κυμαίνονταν, για το περιβάλλον χαμηλής ρύπανσης στα 9.500 σωματίδια/ mm3 και στα 20.900/ mm3 στην διαμονή σε περιβάλλον υψηλής ρύπανσης.
  • Με κάθε αύξηση της αιθάλης στον περιβάλλοντα εισπνεόμενο αέρα κατά 0,5 µg/ m3, αυξάνεται η εναπόθεση στον πλακούντα κατά 0,45 x 104/ mm3, δηλαδή 4.500 σωματίδια ανά κυβικό χιλιοστό του μέτρου.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, καθηγητή Jonathan Grigg, θα ακολουθήσει περαιτέρω μελέτη για να διαπιστωθεί αν τα σωματίδια φθάνουν στο έμβρυο και η δυνητική βλαβερή τους επίδραση στον οργανισμό του εμβρύου.

Ο καθηγητής Jonathan Grigg, στο Πανεπιστήμιο Queen Mary στο Λονδίνο, ο οποίος εξειδικεύεται στην επίδραση της ρύπανσης στα παιδιά, αναφέρει ότι υπάρχουν πολλές επιδημιολογικές ενδείξεις για την επίδραση της ρύπανσης στην κύηση και το ρόλο της στις αποβολές.

Η έκθεση στην ρύπανση κατά την κύηση σχετίζεται με

πρόωρους τοκετούς

αποβολές

υπολειπόμενη ενδομήτρια ανάπτυξη

νοητικές διαταραχές

αυξημένη και πρόωρη έκθεση σε ρύπους, εξαιρετικά επιβλαβείς για την υγεία

Ποια μέτρα συνιστώνται στις έγκυες;

Οι δύο ερευνητές, Jonathan Grigg και Tim Narwot, συνιστούν

  • Να αποφεύγουν να κυκλοφορούν σε δρόμους με αυξημένη κίνηση και ρύπανση και να επιλέγουν πιο ήσυχους εναλλακτικούς δρόμους.
  • Να αερίζουν τους χώρους του σπιτιού που δεν είναι άμεσα εκτεθειμένοι στην ρύπανση και όχι κατά την διάρκεια αυξημένης κίνησης.

Στοιχεία:

https://www.nature.com/articles/s41467-019-11654-3

https://www.bbc.com/news/health-49719085

Σχετικά άρθρα