Γλουταμίνη για μείωση της λιπώδους μάζας & της φλεγμονής

Το αμινοξύ γλουταμίνη θα μπορούσε να βοηθήσει στην μείωση της λιπώδους μάζας, της φλεγμονής που αναπτύσσεται στον λιπώδη ιστό και στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και της αντίστασης στην ινσουλίνη, σύμφωνα με την νέα σουηδική -βρετανική έρευνα.

H γλουταμίνη είναι το αφθονότερο ελεύθερο αμινοξύ στο σώμα, ειδικά στο πλάσμα και στους μύες. Μπορεί να συντεθεί από τον οργανισμό, γι’αυτό δεν είναι απαραίτητη η πρόσληψή της από την τροφή, παρόλο που υπάρχει σε πολλές ζωικές και φυτικές, πρωτεϊνούχες τροφές. Με την καθημερινή πρόσληψη πρωτεϊνών 0,8-1,6 γραμμάρια ανά κιλό βάρος σώματος, η πρόσληψη γλουταμίνης κυμαίνεται στα 3-6 γραμμάρια την ημέρα. Οι σκελετικοί μύες έχουν τον βασικό ρόλο στην ρύθμιση της σύνθεσης και απελευθέρωσής της στο πλάσμα.

Συμμετέχει στην πρωτεϊνοσύνθεση, στην γλυκονεογένεση, στην σύνθεση των νουκλεοτιδίων και της αντιοξειδωτικής γλουταθειόνης, στην ρύθμιση της οξεοβασικής ισορροπίας, της κυτταρικής διαίρεσης, της έκφρασης γονιδίων και του μεταβολισμού των καρκινικών κυττάρων.

Είναι αναβολική και ανοσοτροποποιητική ουσία που χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό για ενέργεια και σύνθεση νουκλεοτιδίων από τα λευκά αιμοσφαίρια, ειδικά τα λεμφοκύτταρα, αλλά και από τα κύτταρα με γρήγορο ρυθμό πολλαπλασιασμού όπως του μυελού των οστών ή του βλεννογόνου του πεπτικού συστήματος.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας: Glutamine links obesity to inflammation in human white adipose tissue, που δημοσιεύθηκε στο Cell Metabolism, η οποία εκπονήθηκε από το σουηδικό Department of Medicine του Karolinska Institutet και το βρετανικό Πανεπιστήμιο Oxford:

  • Είναι εμφανής ο αντιφλεγμονώδης ρόλος της γλουταμίνης στο λιπώδη ιστό και η επίδραση που ασκεί στην έκφραση γονιδίων. Η μακροχρόνια παχυσαρκία οδηγεί σε μείωση της γλουταμίνης στον λιπώδη ιστό, αυτό ευνοεί την ανάπτυξη της φλεγμονής τοπικά και την ενίσχυση μηχανισμών που επανατροφοδοτούν την φλεγμονή.
  • Στη έρευνα μελετήθηκαν δείγματα λιπώδους ιστού από 52 υπέρβαρες και 29 μη υπέρβαρες γυναίκες. Η γλουταμίνη ανιχνεύθηκε σε μειωμένη συγκέντρωση στα υπέρβαρα άτομα, σε σχέση με τα άτομα που είχαν φυσιολογικό ποσοστό λίπους.
  • Τα μεγάλου μεγέθους λιποκύτταρα και το αυξημένο ποσοστό σωματικού λίπους συνοδευόταν από πιο έντονη μείωση της γλουταμίνης σ’αυτό, ακόμη και σε άτομα με κανονικό BMI.
  • Η μείωση της γλουταμίνης επιδρά ως παράγοντας τροποποίησης της έκφρασης των γονιδίων τοπικά.
  • Αυξάνονται τα προφλεγμονώδη γονίδια και ο μηχανισμός O-GlcNAcylation που ελέγχει τις επιγενετικές αλλαγές των γονιδίων στον λιπώδη ιστό, δηλαδή τις αλλαγές στο DNA λόγω της επίδρασης εξωτερικών παραγόντων και του τρόπου ζωής και όχι λόγω κληρονομικότητας.
  • Αντίστοιχα φαινόμενα παρατηρήθηκαν και στα πειραματόζωα, στα οποία όταν χορηγήθηκε για 11 ημέρες γλουταμίνη, παρατηρήθηκε μείωση της λιπώδους μάζας, του μεγέθους των λιποκυττάρων, της γλυκόζης στο αίμα, της έκφρασης γονιδίων και των μηχανισμών φλεγμονής.

Η χορήγηση συμπληρώματος γλουταμίνης για την μείωση του λίπους, σε μεγάλες δόσεις και για μεγάλο διάστημα απαιτεί περαιτέρω έρευνα για πιθανές, μακροπρόθεσμες παρενέργειες. Ο βασικός λόγος είναι η συμμετοχή της γλουταμίνης σε πολλούς βιολογικούς μηχανισμούς, ιδιαίτερα της κυτταρικής διαίρεσης, της έκφρασης γονιδίων και του μεταβολισμού των καρκινικών κυττάρων.

Στοιχεία:

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1550413119306631?via%3Dihub

https://medicalxpress.com/news/2019-12-glutamine-decrease-obesity-linked-inflammation.html?

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31866443

https://academic.oup.com/jn/article/138/10/2045S/4670120

Σχετικά άρθρα