Ισπανία: το 5% του πληθυσμού με αντισώματα κατά του SARS-CoV-2

Παρά τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, που αγγίζει τις 300.000 και τον μεγάλο αριθμό θανάτων από τo COVID-19, που πλησιάζει τις 30.000, μόνο 5,2% των Ισπανών έχουν αντισώματα κατά του SARS-CoV-2, σύμφωνα με άρθρο του Medscape.com.

Ισπανική έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Carlos III Health Institute με επικεφαλής τον Dr Raquel Yotti, έδειξε ότι η ανοσία του πληθυσμού στο COVID-19, εκτιμώμενη μόνο από την ανίχνευση αντισωμάτων στο αίμα, απέχει πολύ από τα αναμενόμενα ποσοστά για την επίτευξη ανοσίας της αγέλης.

Οι Ισπανοί ερευνητές εξέτασαν σε 3 μήνες, 3 φορές, τα αντισώματα στο αίμα 70.000 ατόμων, διαπιστώνοντας ότι, παρά τα χιλιάδες διαπιστωμένα κρούσματα της Ισπανίας, μόνο το 5,2% του πληθυσμού ανιχνεύθηκε με θετικά αντισώματα κατά του ιού SARS-CoV-2.

Οι επαναλαμβανόμενοι έλεγχοι στους ίδιους εξεταζόμενους έδειξαν ότι στο 14% των ατόμων που είχαν αρχικά αντισώματα, παρατηρήθηκε μείωση και τελικά εξαφάνισή τους μεταξύ του πρώτου και τρίτου δείγματος. Δηλαδή ασθενείς, στους οποίους είχαν ανιχνευθεί αντισώματα στο 1ο δείγμα, βρέθηκαν αρνητικοί στον 3ο έλεγχο, μετά από τρεις μήνες.

Η μείωση και εξαφάνιση των αντισωμάτων ήταν πιο έντονη μεταξύ των ατόμων που ενώ μολύνθηκαν, παρέμειναν ασυμπτωματικοί.

Αναμένοντας το πολυπόθητο εμβόλιο, παρατηρείται ιδιαίτερη δυσχέρεια στην εκτίμηση της πραγματικής ανοσίας του πληθυσμού και της πιθανότητας επαναμόλυνσης. Η δυσχέρεια αυτή προκύπτει από το χαμηλό ποσοστό ανίχνευσής αντισωμάτων στο γενικό πληθυσμό, από την γρήγορη εξαφάνισή τους σε ένα σημαντικό ποσοστό ατόμων και από τον άγνωστο ακόμη ρόλο της κυτταρικής ανοσίας στον έλεγχο της νόσου.

Τα αποτελέσματα της ισπανικής έρευνας επαναφέρουν στο προσκήνιο την ανάγκη για διαρκή επαγρύπνηση και προστασία από τη διασπορά του ιού, ακόμη και από άτομα που έχουν μολυνθεί και αναρρώσει, καθώς δεν θεωρείται δεδομένη η ανοσία τους στη νόσο μετά από επιβεβαιωμένη λοίμωξη.

https://www.medscape.com/viewarticle/933423?nlid=136279_5403&src=wnl_dne_200708_mscpedit&uac=360985AV&impID=2451691&faf=1

https://www.worldometers.info/coronavirus/country/spain/

https://covid19.who.int/region/euro/country/es

Σχετικά άρθρα