Καθημερινή 14-ωρη νηστεία: πιθανή λύση του μεταβολικού συνδρόμου;

Πιλοτική έρευνα στο Cell Metabolism σε άτομα με μεταβολικό σύνδρομο ή προδιαβήτη καταγράφει την βελτίωση του σακχάρου νηστείας, της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, της χοληστερίνης, της υπέρτασης, της κοιλιακής παχυσαρκίας, αλλάζοντας μόνο το χρονικό διάστημα που καταναλώνονται τα ημερήσια γεύματα.

Στην έρευνα “Ten-hour time-restricted eating reduces weight, blood pressure, and atherogenic lipids in patients with metabolic syndrome” με επικεφαλείς τους: Dr. Panda του Salk Institute και Dr. Pam R. Taub του UC San Diego, ζητήθηκαν από τους προδιαβητικούς συμμετέχοντες, για το χρονικό διάστημα των 12 εβδομάδων να καταναλώνουν όλα τα γεύματα της ημέρας εντός 10 ωρών και στις υπόλοιπες 14 ώρες της ημέρας να λαμβάνουν μόνο νερό. Για παράδειγμα, κάποιος μπορούσε να τρώει όλα τα γεύματα της ημέρας στο διάστημα 8 το πρωί με 6 το απόγευμα.

Πρόκειται για παραλλαγή της γνωστής διαλειμματικής νηστείας, που χαρακτηρίστηκε ως σίτιση χρονικά περιορισμένη ή διαλειμματική σίτιση. Η διαλειμματική νηστεία έχει πολλές μορφές και παραλλαγές, σε κάποιες μειώνεται η διάρκεια σίτισης στις 4-8 ώρες της ημέρας, σε άλλες υπάρχει 24-ωρη νηστεία ή το πιο ακραίο πρόγραμμα της διήμερης νηστείας.

Τα αποτελέσματα της προκαταρκτικής μελέτης έδειξαν ότι στο διάστημα των 3 μηνών, χωρίς αλλαγή στην φυσική δραστηριότητα και στο είδος της τροφής που κατανάλωναν οι συμμετέχοντες:

  • Η ημερήσια πρόσληψη θερμίδων μειώθηκε στο 9%
  • Η αποβολή βάρους έφτασε στο 3%
  • Το κοιλιακό λίπος μειώθηκε κατά 3%
  • Η περίμετρος μέσης μειώθηκε κατά 4%
  • Μειώθηκαν οι τιμές σακχάρου και γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης κατά 3,7%
  • Βελτιώθηκε το λιπιδαιμικό προφίλ και μειώθηκε η Μη HDL χοληστερίνη κατά 9%
  • Μείωθηκε η αρτηριακή πίεση: η διαστολική 4% , η συστολική 8%
  • Βελτιώθηκε η ποιότητα στον ύπνο
  • Ήταν πιο εύκολη η προσαρμογή και η τήρηση του ωραρίου πρόσληψης τροφής, σε σχέση με άλλα προγράμματα διατροφής για την αντιμετώπιση του μεταβολικού συνδρόμου.

Η παραπάνω πιλοτική έρευνα έγινε σε μικρό αριθμό προδιαβητικών ατόμων. Μόνο 19 άτομα συμμετείχαν στην έρευνα, γι’αυτό απαιτείται περαιτέρω επιβεβαίωση των ευρημάτων.

Οι υποστηρικτές της διαλειμματικής σίτισης ισχυρίζονται ότι με τη διακοπή της συνεχούς φόρτισης του σώματος με τροφή, δίνεται στα όργανα η δυνατότητα της ανάπαυσης, αναγέννησης και αναδόμησης. Επίσης, θεωρούν ότι μειώνεται το οξειδωτικό στρες, η φλεγμονή και βελτιώνεται το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η μορφή της χρονικά περιορισμένης σίτισης αντιμετωπίζεται ως τρόπος ζωής και όχι απλά ως τρόπος διατροφής. Γενικά, θεωρείται πιο εύκολη η υιοθέτησή τής μη σίτισης για 12-14 ώρες από την πλήρη νηστεία, γεγονός που την καθιστά μία βιώσιμη, μακροχρόνια λύση για τα προδιαβητικά άτομα με μεταβολικό σύνδρομο

Το μεταβολικό σύνδρομο αφορά τουλάχιστον 3 στους 10 ενήλικες σε ανεπτυγμένες χώρες. Επειδή η απώλεια βάρους, η αύξηση της δραστηριότητας και η υγιεινή διατροφή δεν υιοθετούνται μακροχρόνια , ώστε να αντιμετωπιστεί έγκαιρα, η πλειονότητα των ατόμων μεταπίπτει από το προδιαβητικό στάδιο στον σακχαρώδη διαβήτη, μέσα σε χρονικό διάστημα 5-10 ετών.

Στοιχεία:

htmlhttps://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1550413119306114?via%3Dihub

https://medicalxpress.com/news/2019-12-clinical-hour-window-stave-diabetes.

Σχετικά άρθρα