Κουρκουμάς για την οστεοαρθρίτιδα του γόνατος

Η λήψη συμπληρώματος κουρκουμά για 12 εβδομάδες, σύμφωνα με έρευνα από την Αυστραλία, μπορεί να μειώσει τον πόνο σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα του γόνατος, χωρίς παρενέργειες.

Οι ερευνητές Dr. Benny Eathakkttu από το Πανεπιστήμιο της Tasmania και Dr. Lauche από το Πανεπιστήμιο του East Lismore στην Αυστραλία μελέτησαν 70 ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα του γόνατος. Η μία ομάδα με 36 ασθενείς λάμβανε 2 κάψουλες κουρκουμίνης καθημερινά για 12 εβδομάδες και η δεύτερη ομάδα των 34 ασθενών λάμβανε placebo-πλασματικό φάρμακο.

Η εκτίμηση του πόνου στο γόνατο πραγματοποιήθηκε με δύο κλίμακες, την visual analog scale –VAS καταγράφοντας βελτίωση  -9.1 mm και την  Western Ontario and McMaster Universities Osteoarthritis Index –WOMAC με βελτίωση -47.2 mm.

Παρά την μείωση του πόνου με τη λήψη κουρκουμίνης, στην μαγνητική τομογραφία του γόνατος των ασθενών δεν διαπιστώθηκε μεταβολή και βελτίωση των εκφυλιστικών αλλοιώσεων από την οστεοαρθρίτιδα.

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν φάρμακα που να δρουν θεραπευτικά στην οστεοαρθρίτιδα. Στους ασθενείς συνιστάται μείωση του βάρους, διατήρηση ήπιας κινητικότητας και άσκησης και υγιεινός τρόπος ζωής για την επιβράδυνση της νόσου. Η αντιμετώπιση του πόνου στην αρχική φάση της εκφυλιστικής νόσου στηρίζεται στη λήψη παυσίπονων και μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων για βραχύ χρονικό διάστημα.

Σε αντίθεση με τις παρενέργειες και αντενδείξεις των παυσίπονων και μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, ειδικά σε άτομα ηλικιωμένα ή μέσης ηλικίας, με συνυπάρχοντα προβλήματα υγείας, η χρήση της κουρκουμίνης θα μπορούσε να διερευνηθεί περαιτέρω, ως ασφαλέστερη εναλλακτική και συμπληρωματική αγωγή για την μείωση του πόνου.

Τα συμπληρώματα κουρκουμίνης, όπως αναφέρεται στην έρευνα  Turmeric Capsules Reduce Knee Osteoarthritis Pain, που δημοσιεύθηκε στο Medscape.com, θεωρούνται γενικά ασφαλή, χωρίς σημαντικές αντενδείξεις ή παρενέργειες από τη λήψη τους, στη συνήθη δοσολογία και για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Πηγή:

https://www.medscape.com/viewarticle/937384?src=wnl_edit_tpal&uac=360985AV&impID=2568122&faf=1

Σχετικά άρθρα