Πιθανή ρύθμιση διαβητικών με 3 γεύματα & κύριο το πρωινό

Οι διατροφικές οδηγίες προς των διαβητικούς τύπου 2 υφίστανται συχνά τροποποιήσεις. Σύμφωνα με την πιλοτική έρευνα της Dr. Daniela Jakubowicz που δημοσιεύθηκε στο Diabetes Care, η αντικατάσταση των 6 γευμάτων με 3 και η κατανάλωση το πρωί του μεγαλύτερου αριθμού υδατανθράκων και θερμίδων, μπορούν να συμβάλλουν στην ρύθμιση του διαβήτη και στην απώλεια βάρους των διαβητικών ασθενών.

Σύμφωνα με την υπεύθυνη της μελέτης Dr. Daniela Jakubowicz:

Η υπό εξέταση διατροφή ακολουθεί το φυσιολογικό βιολογικό ρολόι και ρυθμό δραστηριότητας και ανάπαυσης. Η ίδια αναφέρει ότι 1 φέτα ψωμί που τρώγεται το βράδυ, προ ύπνου, θα αυξήσει περισσότερο το σάκχαρο του αίματος, σε σχέση με την πρωινή του κατανάλωση.

Η καταγραφόμενη μείωση στην γλυκόζη του αίματος από την διατροφή ήταν αντίστοιχή με την αύξηση της δόσης της φαρμακευτικής αγωγής.Τα αντίστοιχα αποτελέσματα της διατροφής των 3 γευμάτων και του μεγάλου πρωινού αναμένονται και για τους άλλους τύπους διαβητικών ασθενών.

Το διατροφικό πλάνο της 3Μ δίαιτας

Στην συγκριτική μελέτη συμμετείχαν 28 άτομα, ηλικίας 68-69 ετών, με διαβήτη -2 και λήψη ινσουλίνης. Hταν υπέρβαρα με BMI 32,4 ± 5.5 kg/m2 και με γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη ΗbA1c: 8,1 ± 1,1%. Η παρακολούθηση ήταν 12 εβδομάδων και ανά 2 εβδομάδες γινόταν έλεγχος.

Στην μία ομάδα 14 διαβητικών δόθηκε η διατροφή των 6 γευμάτων και στη άλλη ομάδα 14 ασθενών δόθηκε η παρακάτω:

3 γεύματα: πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό

Η σύσταση των γευμάτων είχε τη ίδια αναλογία και στις 2 ομάδες: 40% υδατάνθρακες, 35% λίπος και 25%πρωτεΐνες, αλλά με διαφορετικό καταμερισμό θερμίδων και χρόνου λήψης.

Πρωινό: πριν τις 9:30 το πρωί, με 700 θερμίδες

Γεύμα:12-3 το μεσημέρι, με 600 θερμίδες

Βραδινό: 6-8 το βράδυ, με 200 θερμίδες

Η ομάδα των 6 γευμάτων λάμβανε 3 μικρότερα κύρια γεύματα και 3 ενδιάμεσα σνακ.

Τα αποτελέσματα της συγκριτικής μελέτης

Στην ομάδα των 3 γευμάτων παρατηρήθηκαν

  • μείωση του βάρους κατά 5,4 κιλά
  • μείωση του σακχάρου του αίματος
  • μείωση της ημερήσιας λήψης ινσουλίνης κατά 26 ± 7 μονάδες
  • μείωση στην αίσθηση πείνας και στις λιγούρες

Στην ομάδα των 6 γευμάτων, με τις ίδιες θερμίδες των γευμάτων, αλλά με διαφορετική κατανομή, δεν παρατηρήθηκε ανάλογη μεταβολή του βάρους και του σακχάρου των ασθενών.

Τα δεδομένα προήλθαν από τον μικρό αριθμό 28 ασθενών. Απαιτούνται περαιτέρω στοιχεία για την επιβεβαίωση των ευρημάτων, ώστε να προτείνεται ως πιθανή εναλλακτική διατροφή των διαβητικών ασθενών. Παρόλα αυτά, οι ερευνητές αναφέρουν ότι είναι σημαντική για όλους και ειδικά για του διαβητικούς, η αποφυγή κατανάλωσης τροφής από συνήθεια και όχι από πείνα και ο έλεγχος των τροφών που καταναλώνονται, η ποσότητα, η σύσταση και η ώρα κατανάλωσης.

Στοιχεία:

https://care.diabetesjournals.org/content/42/12/2171

https://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?

Σχετικά άρθρα