Ψευδώς αρνητικά τεστ του COVID -19;

Στο κλίμα αναστάτωσης και άγχους από την αύξηση των κρουσμάτων του COVID – 19, προστίθεται η ανασφάλεια λόγω των ισχυρισμών για ψευδώς αρνητικά και μη διαγνωστικά – αμφίβολα αποτελέσματα της δοκιμασίας που χρησιμοποιείται στην διάγνωση του ιού, της real-time RT PCR (rRT-PCR)

Στην Κίνα, η διάγνωση της λοίμωξης από τον COVID -19 πλέον μπορεί να τεθεί με βάση την κλινική εικόνα και την ακτινολογική εικόνα της πνευμονίας, χωρίς την επιβεβαίωση με RT PCR (rRT-PCR). Στις χώρες εκτός της Κίνας απαιτείται η εργαστηριακή επιβεβαίωση.

 Η αλλαγή των κριτηρίων διάγνωσης συνοδεύτηκε από μεγαλύτερη αύξηση των νεο-διαγνωσμένων κρουσμάτων, τα οποία έφθασαν στις 14/2/2020 τις 15.000 και ο συνολικός αριθμός τις 60.000, με περίπου 1.500 θανάτους.

Η εξέταση τύπου RT PCR (rRT-PCR) χρησιμοποιείται για την επιβεβαίωση και άλλων λοιμώξεων, όπως το SARS, MERS, EBOLa κτλ. Η μέθοδος κατά κανόνα χαρακτηρίζεται από υψηλή ευαισθησία και ειδικότητα. Το αναφερόμενο πρόβλημα της έλλειψης ευαισθησίας ή ακρίβειας έχει δημιουργήσει επιπλέον ενδιαφέρον και φυσικά ανησυχία για τα πιθανά του αίτια.

Αναφερόμενοι παράγοντες ή αίτια που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την αξιοπιστία της δοκιμασίας RT PCR (rRT-PCR) στην διάγνωση του κορωνοϊού COVID-19:

  • Να είναι αντιπροσωπευτικό το τμήμα του γενετικού υλικού του ιού (primer), το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως βάση για την δημιουργία του τεστ.
  • Αν όντως πρόκειται για ασθενείς από τον ιό COVID-19, να γίνεται η εξέταση πολύ νωρίς, ώστε το δείγμα του ιού να είναι κάτω από το όριο ανίχνευσης. Αναφέρεται για παράδειγμα, από τον Dr MacDermott, ότι στον ιό Ebola δίνεται μέχρι και τριήμερο περιθώριο ελέγχου, μετά από αρνητικό τεστ.
  • Ο ασθενής να νοσεί αρχικά από κάποια άλλη εμπύρετη λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος, πριν νοσήσει από τον COVID-19.
  • Τα δείγματα που ελέγχονται με PCR απαιτούν προσεκτικό χειρισμό και ακριβή τήρηση των οδηγιών που δίνονται. Αυτό σημαίνει ότι η δοκιμασία επηρεάζεται από:

Λάθος τύπο στυλεού για την λήψη δείγματος

Λάθος λήψη δείγματος

Ακατάλληλο δείγμα. Η λοίμωξη αφορά κυρίως τους πνεύμονες, οπότε ένα δείγμα από την μύτη ή ακόμη και τον στοματοφάρυγγα, είναι πιθανόν να μην αποτελεί τόσο αντιπροσωπευτικό δείγμα, όσο πχ το υλικό που εκτινάσσεται με τον βήχα του ασθενή.

Λάθος φύλαξη του δείγματος με αποτέλεσμα την αλλοίωσή του. Αν έμεινε εκτός ψυγείου είναι ακατάλληλο. Το όριο που δίνεται, για τη φύλαξη στους 2 – 4 βαθμούς Κελσίου, είναι μέχρι 3 ημέρες, διαφορετικά συνιστάται η φύλαξη στην κατάψυξη στους -70 βαθμούς Κελσίου.

Ακατάλληλη ποσότητα δείγματος

Ο μεγάλος αριθμός ασθενών και ύποπτων δειγμάτων, η απαίτηση για ταχεία διεκπεραίωση και η πίεση που ασκείται, ώστε να τεθούν οι ασθενείς γρήγορα σε απομόνωση, δυσχεραίνουν την διάγνωση. Η έλλειψη εμπειρίας στη λήψη, στην αποθήκευση και στον χειρισμό τέτοιων μολυσματικών υλικών, χωρίς την έκθεση του προσωπικού στον ιό, αποτελούν μία επιπρόσθετη μεγάλη πρόκληση.

Στοιχεία:

https://www.bbc.com/news/health-51491763

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/lab/rt-pcr-detection-instructions.html

https://www.jwatch.org/fw116350/2020/02/14/covid-19-china-sees-sharp-increase-2-more-us-cases?

Σχετικά άρθρα