1 στους 10 καρκινοπαθείς σε μόνιμο & σοβαρό καρδιαγγειακό κίνδυνο

Σύμφωνα με έρευνα στο περιοδικό European Heart Journal,  ο 1 στους 10 καρκινοπαθείς που επιβιώνει από τον καρκίνο, παρουσιάζει θανατηφόρο καρδιαγγειακή νόσο. Η έρευνα έγινε σε 3,23 εκατομμύρια καρκινοπαθείς από τις ΗΠΑ, με 28 διαφορετικούς τύπους καρκίνου και 40 έτη(1973-2012) παρακολούθηση των στοιχείων τους.

Ο αυξημένος και σοβαρός καρδιαγγειακός κίνδυνος συνοδεύει συχνότερα ορισμένους καρκίνους:

της ουροδόχου κύστης(19,4%)

του λάρυγγα(17,3%)

του προστάτη(16,6%)

του εντέρου(13,7%)

του ενδομητρίου (15,6%)

του μαστού(11,7%)

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις που ελέγχθηκαν στην έρευνα ήταν τα καρδιακά νοσήματα, η αρτηριακή υπέρταση, η αθηροσκλήρωση, τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, τα αορτικά ανευρύσματα/ ο διαχωρισμός της αορτής.

Το 49,2% του απόλυτου αριθμού των θανατηφόρων καρδιαγγειακών επεισοδίων, προήλθε από ασθενείς με καρκίνο του προστάτη και του μαστού.

Ο Dr Nicholas Zaorsky, ογκολόγος-ακτινοθεραπευτής στο Penn State Cancer Institute και επικεφαλής στην έρευνα, επισημαίνει ότι οι ασθενείς και οι γιατροί πρέπει να γνωρίζουν τον μόνιμα αυξημένο κίνδυνο για την ανάπτυξη σοβαρής, καρδιαγγειακής νόσου στους καρκινοπαθείς, ώστε να λαμβάνουν πρόσθετα μέτρα πρόληψης.

Τα αποτελέσματα της αναδρομική μελέτης στα 3,23 εκατομμύρια καρκινοπαθείς δείχνουν ότι:

  • 38% πέθαναν από την αρχική νόσο, τον καρκίνο.
  • 11% πέθαναν από καρδιαγγειακές επιπλοκές, με το 75% από καρδιακή νόσο.
  • Η θνησιμότητα από καρδιαγγειακή νόσο αυξήθηκε μετά τον 1ο χρόνο από τη διάγνωση του καρκίνου και παρέμεινε υψηλή, σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.
  • Νέοι ασθενείς < 35 ετών είχαν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο για θανατηφόρο καρδιαγγειακή νόσο.
  • Ασθενείς με καρκίνο του ενδομητρίου είχαν υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο, κατά τον 1ο χρόνο από την διάγνωση της νόσου, γεγονός που καθιστά πολύ σημαντική την συχνή καρδιολογική παρακολούθηση αυτών των ασθενών.
  • Η υψηλή καρδιαγγειακή θνησιμότητα των ασθενών που επιβίωσαν από το καρκίνο, είναι συνεχής και δε περιορίζεται στο χρονικό διάστημα της θεραπευτικής αγωγής.
  • Κατά την διάρκεια της θεραπείας, η υψηλή καρδιαγγειακή θνησιμότητα αποδίδεται στην τοξική επίδραση των χημειοθεραπευτικών φαρμάκων και της ακτινοβολίας στην καρδιαγγειακή λειτουργία. Όμως, με βάση την έρευνα, ο κίνδυνος εξακολουθεί να εμφανίζεται σταθερά υψηλότερος, >10%, σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Ο καθηγητής Dr. Metin Avkiran του British Heart Foundation, αναφέρει ότι δεν είναι ακόμη γνωστά τα ακριβή αίτια, τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου από σοβαρή καρδιαγγειακή νόσο στους καρκινοπαθείς, τόσο σε συχνότητα, όσο και σε διάρκεια και πάντα σε σύγκριση με τον υπόλοιπο γενικό πληθυσμό. Η τοξικότητα της αντικαρκινικής αγωγής στην καρδιά και στα αγγεία είναι κάποιοι, αλλά όχι οι μοναδικοί, από τους αιτιολογικούς παράγοντες.

Παγκοσμίως, το 2018 καταγράφηκαν 18,8 εκατομμύρια νέα περιστατικά καρκίνου και ο αριθμός των ασθενών με 5-ετή επιβίωση αγγίζει τα 43,8 εκατομμύρια. Παρατηρείται, επομένως, αύξηση του αριθμού των ασθενών που διαγιγνώσκονται και που επιβιώνουν από τον καρκίνο, γεγονός που καθιστά την συνεργασία ογκολόγων και καρδιολόγων πολύ σημαντική για την έγκαιρη αντιμετώπιση και μείωση του σοβαρού καρδιαγγειακού κινδύνου των καρκινοπαθών.

Στοιχεία:

https://academic.oup.com/eurheartj/advance-article/doi/10.1093/eurheartj/ehz766/5637730?searchresult=1

https://www.who.int/cancer/PRGlobocanFinal.pdf

https://www.bbc.com/news/health-50516536

Σχετικά άρθρα