Ερπητοϊός-6Α και πυροδότηση Πολλαπλής Σκλήρυνσης

Η νέα σουηδική έρευνα, του Department of Clinical Neuroscience στο Ινστιτούτο της Καρολίνσκα, ενισχύει την πολύχρονη επιστημονική θεωρία για την εμπλοκή του ερπητοϊού 6Α στην εμφάνιση της πολλαπλής σκλήρυνσης.

Ο ερπητοϊός-6 (HHV6) Roseolovirus-Βήτα ερπητοϊός, ανακαλύφθηκε το 1986. Προκαλεί την έκτη εξανθηματική νόσο ή αιφνίδιο εξάνθημα στα παιδιά και εγκεφαλίτιδα σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.

Η πολλαπλή σκλήρυνση είναι αυτοάνοση νόσος του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, στην οποία προκαλείται καταστροφή του μυελίνης, του προστατευτικού περιβλήματος των νεύρων. Εμφανίζεται κυρίως σε ηλικίες 20-40 ετών και 3 φορές συχνότερα σε γυναίκες. Η νόσος παρουσιάζει εξάρσεις και υφέσεις, με ποικίλης έκτασης βλάβες των νεύρων και συμπτώματα.

Από το 1995 υπήρξαν πολλές έρευνες που συνέδεαν τον ερπητοϊό-6 με την πολλαπλή σκλήρυνση. Το 1995, η ερευνητική ομάδα PathoGenesis Corp. στο Seattle είχε καταγράψει την ανίχνευση του ιού στις ιστολογικές αλλοιώσεις της πολλαπλής σκλήρυνσης και στα ολιγοδενδροκύτταρα των ασθενών αυτών. Όμως, η ανίχνευση τού ιού και σε υγιείς, σε ποσοστό άνω του 80% στο γενικό πληθυσμό, δεν βοηθούσε στην τεκμηριωμένη συσχέτιση τού ιού με την νόσο.

Ο πρόσφατος διαχωρισμός του ιού, το 2012, σε δύο υπότυπους Α και Β: HHV-6A και HHV-6Β, με βάση την παραγόμενη πρωτεΐνη, βοήθησε στην διάκριση των 2 υποτύπων, που έχουν διαφορετική βιολογική συμπεριφορά. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν αντισώματα για τον HHV-6Β και όχι για τον HHV-6A .

Στο Ινστιτούτο της Καρολίνσκα, οι ερευνητές βρήκαν τον τρόπο να ανιχνεύουν τα αντισώματα για το κάθε υπότυπο του ιού ξεχωριστά, στο αίμα των ασθενών. Εξετάστηκαν δείγματα από 8.700 ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση και από 7.200 άτομα χωρίς νόσο, αλλά με παρόμοια δημογραφικά χαρακτηριστικά. Τα ευρήματα τους δημοσιεύθηκαν στο Frontiers in Immunology.

Σύμφωνα με τη  Dr. Anna Fogdell-Hahn που συμμετείχε στην συγκεκριμένη έρευνα, τα αποτελέσματα της μελέτης στηρίζουν τις προηγούμενες επιστημονικές θεωρίες που συσχέτιζαν τον ερπητοϊό-6 με την ανάπτυξη πολλαπλής σκλήρυνσης:

  • Ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση είχαν 55% μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν στο αίμα τους αντισώματα κατά του HHV-6A.
  • Tα 500 άτομα που δεν είχαν την νόσο όταν έδωσαν δείγμα για την εξέταση και είχαν αντισώματα κατά του HHV6A, παρουσίασαν πάνω από διπλάσια πιθανότητα να νοσήσουν από πολλαπλή σκλήρυνση.
  • Όσο νεότερος ο ασθενής με τα θετικά αντισώματα κατά του HHV-6A, τόσο μεγαλύτερη ήταν η πιθανότητα να νοσήσει.
  • Οι ασθενείς με θετικά αντισώματα κατά του ΗΗV-6Α και κατά του ερπητοϊού  Epstein-Barr virus (EBV ), ο οποίος, επίσης, συσχετίζεται με την πολλαπλή σκλήρυνση, είχαν ακόμη μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν την vόσο.

Στοιχεία:

https://neurosciencenews.com/ms-herpes-15266

/https://newatlas.com/medical/herpes-virus-variant-trigger-ms-multiple-sclerosis/

https://www.the-scientist.com/research/does-multiple-sclerosis-have-a-herpesvirus-connection-56017

https://hhv-6foundation.org/associated-conditions/hhv-6-multiple-sclerosis

Σχετικά άρθρα