Ποδηλασία για υγεία, ευεξία και οικολογική μετακίνηση

H ποδηλασία αποτελεί έναν κλασικό τρόπο μετακίνησης και μία από τις πρώτες δεξιότητες ισορροπίας, που όταν αποκτηθεί στην παιδική ηλικία, δεν ξεχνιέται ποτέ. Προσφέρει πολυάριθμα ψυχοσωματικά οφέλη με τη μορφή παιχνιδιού, ψυχαγωγίας, κοινωνικής συναναστροφής και προσιτής, οικολογικής μετακίνησης.

Η 3η Ιουνίου ορίστηκε το 2018 από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου, παρά την ευρεία χρήση του ποδηλάτου από το 1839 με τη σημερινή του μορφή.

Από το 1 δισεκατομμύριο των ποδηλάτων που υπολογίζεται ότι υπάρχουν παγκοσμίως, το 50% περίπου χρησιμοποιούνται από τις 2 πολυπληθέστερες χώρες στον κόσμο, την Κίνα και την Ινδία. Οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ινδονησία, η Μεγάλη Βρετανία, η Ολλανδία είναι κάποιες από τις χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό ποδηλάτων.

Η Δανία θεωρείται η πιο ασφαλής χώρα για ποδηλασία. Το 90% των κατοίκων της έχουν ποδήλατο, σε σχέση με το 40% των ιδιοκτητών αυτοκινήτων. Το 1/4 των καθημερινών μετακινήσεων μέχρι 5 χιλιόμετρα πραγματοποιούνται με το ποδήλατο.

Σύμφωνα με το άρθρο “The top 5 benefits of cycling” του Ηealth Harvard.edu. υπάρχουν σημαντικά οφέλη που αποκομίζουμε με τη ποδηλασία:

  • Γυμνάζει χωρίς να καταπονεί σημαντικά τις αρθρώσεις των κάτω άκρων, γεγονός που καθιστά εύκολη τη χρήση του από άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή με σχετική δυσκαμψία.
  • Αποτελεί αερόβια άσκηση, ελεγχόμενης έντασης, η οποία συντελεί στην τόνωση του μεταβολισμού, στη βελτίωση της καρδιαγγειακής και αναπνευστικής λειτουργίας, στην απώλεια θερμίδων και στον έλεγχο του σωματικού βάρους. Οι θερμίδες που καταναλώνονται με 1 ώρα ποδηλασίας ποικίλουν από 200-800, ανάλογα με το βάρος, την ταχύτητα και τις συνθήκες της άσκησης.
  • Κατά την ποδηλασία απελευθερώνονται ενδορφίνες που αυξάνουν την ευεξία, βελτιώνουν την ψυχική διάθεση, μειώνουν το στρες και βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου.
  • Βελτιώνει τον νευρομυικό συντονισμό, την ισορροπία, τα αντανακλαστικά, τον έλεγχο των κινήσεων. Βοηθά στην τόνωση, στην αύξηση της αντοχής και της ευλυγισίας.
  • Προκαλεί μυική ενδυνάμωση μεγάλων μυικών ομάδων των κάτω άκρων, αλλά και των μυών του κορμού και των άνω άκρων που σταθεροποιούν το σώμα κατά την κίνηση. Ενισχύει την υγεία των οστών και συντελεί στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Απαραίτητες προϋποθέσεις για ασφαλή ποδηλασία

Πριν την έναρξη της άσκησης με το ποδήλατο, όπως και με όλες τις μορφές άσκησης, είναι σκόπιμο να υπάρχει ιατρική εκτίμηση και έγκριση από τον θεράποντα ιατρό και τον καρδιολόγο. Η εκτίμηση είναι ιδιαιτέρως σημαντική για τα επιβαρυμένα άτομα, μέσης ηλικίας, καπνιστές, χωρίς προϋπάρχουσα ενασχόληση με την ποδηλασία ή με παρατεταμένη καθιστική ζωή, χωρίς ιστορικό ενασχόλησης με μέτριας έντασης φυσική δραστηριότητα.

Επιλογή ασφαλών χώρων και διαδρομών για ποδηλασία και τήρηση των κανόνων οδικής συμπεριφοράς.

Χρήση κράνους και ρουχισμού με φθορίζοντα χρώματα για ασφάλεια.

Η επιλογή του μεγέθους του ποδηλάτου πραγματοποιείται με βάση το ύψος και το σωματότυπο και ρυθμίζεται στο ύψος του ποδηλάτη.

Το ποδήλατο πρέπει να είναι συντηρημένο, σε καλή κατάσταση, με τον απαραίτητο εξοπλισμό ασφαλείας, δοχείο νερού και κουτί πρώτων βοηθειών.

Όσοι αδυνατούν να ασκηθούν με το ποδήλατο σε εξωτερικό χώρο έχουν την δυνατότητα άθλησης με το στατικό ποδήλατο, με πληθώρα επιλογών, ανάλογα με το στόχο και την κατάσταση του αθλούμενου.

Πηγή:

https://www.bicycle-guider.com/bike-facts-stats/

https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/the-top-5-benefits-of-cycling

https://bikemunk.com/biking-statistics/

Σχετικά άρθρα