Σύμφωνα με έρευνα του Annals of Internal Medicine σε 30.000 ενήλικες η λήψη επαρκών ποσοτήτων:
- βιταμίνης Κ
- βιταμίνης Α
- μαγνησίου
- ψευδαργύρου
- χαλκού
σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο. Αυτό όμως συμβαίνει όταν τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά λαμβάνονται κυρίως μέσω της τροφής.
Επίσης στην έρευνα αναφέρεται πως η λήψη ασβεστίου >1000 mg την ημέρα σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο.
Φυσικές πηγές βιταμίνης Κ είναι τα κυρίως:
- τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά:όπως μαρούλι, χόρτα, σπανάκι, λάχανο
- τα λαχανικά γενικότερα
- τα φρούτα
- τα αυγά(κρόκος)
- το συκώτι.
Φυσικές πηγές βιταμίνης Α είναι τα κυρίως:
- τα λαχανικά και τα φρούτα με κίτρινο, κόκκινο, πορτοκαλί χρώμα, όπως τα καρότα, πιπεριές, παντζάρια, ροδάκινα, βερίκοκα, μούρα καρπούζι, πεπόνι
- τα αυγά(κρόκος)
- το συκώτι
- το κοτόπουλο
Φυσικές πηγές ψευδαργύρου είναι:
- το κόκκινο κρέας
- τα όσπρια
- οι ξηροί καρποί
- το γάλα
- τα αυγά
- τα αναποφλοίωτα δημητριακά.
Φυσικές πηγές χαλκού είναι:
- το συκώτι
- τα στρείδια
- οι ξηροί καρποί και σπόροι
- τα μανιτάρια,
- τα φυλλώδη λαχανικά
- η μαύρη σοκολάτα.
Στοιχεία: