H ταπεινή, ιδιαίτερα θρεπτική και ανθεκτική κολοκύθα, αποτελούσε βασικό συστατικό σε πολυάριθμα αλμυρά και γλυκά παρασκευάσματα, πίτες, γλυκά, ζυμαρικά, πριν την περιορίσουν σε διακοσμητικό αντικείμενο. Λειτουργούσε σαν φυσική πηγή βιταμινών κατά την διάρκεια του χειμώνα, όταν τα εποχικά φρούτα και λαχανικά δεν ήταν διαθέσιμα σε επαρκή ποσότητα
Η κολοκύθα είναι ένα σπουδαίο λαχανικό, εύγευστο και εύπεπτο. Καταναλώνεται από όλες τις ηλικίες και δεν επιβαρύνεται με πολλά φυτοφάρμακα, γιατί δεν τα χρειάζεται για διατηρηθεί.
Αποτελεί μία φυσική πολυβιταμίνη, με ελάχιστες θερμίδες, πολύ νερό και πολλές φυτικές ίνες.
Η μεγάλη ποσότητα της βιταμίνης Α που περιέχει, το 1/2 φλιτζάνι βρασμένης κολοκύθας καλύπτει το 120% των ημερήσιων αναγκών, ενισχύει την υγεία του δέρματος και των ματιών.
To πορτοκαλί της χρώμα οφείλεται στα καροτενοειδή, περισσότερο από 80% είναι Β-καροτένιο, επίσης περιέχει Α-καροτένιο, λουτεΐνη και λυκοπένιο.
Η υψηλή περιεκτικότητα τής κολοκύθας σε καροτενοειδή, σε κρυπτοξανθίνη και ζεαξανθίνη, τα οποία είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά, την καθιστούν αντικείμενο ερευνών για την προστατευτική και θεραπευτική της δράση. Μετά από >20 χρόνια που χρησιμοποιούνταν κυρίως για εορταστική διακόσμηση, οι επιστήμονες την επαναφέρουν στο προσκήνιο.
Έρευνες συνδέουν την αντιοξειδωτική της δράση με την θεραπεία και πρόληψη πολλών σύγχρονων εκφυλιστικών ασθενειών:
- εκφύλιση της ωχράς κηλίδας
- καρκίνο του προστάτη και του εντέρου
- ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος
- φυσικό αντιγηραντικό, στην προστασία των κυττάρων από την φθορά
- καρδιοπάθειες
- ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης
- ρύθμιση της δυσκοιλιότητας
Θρεπτικά συστατικά στα 100 γραμμάρια( 1/2 φλιτζάνι) της μαγειρεμένης κολοκύθας
Nερό: 94%
Θερμίδες: 26 kcal
Πρωτεΐνες: 0,9-1,0 γρ.
Υδατάνθρακες: 5,5 γρ
Λιπαρά: 0,1γρ
Φυτικές ίνες: 0,5γρ
Βιταμίνη Α: 6.000-8.000 IU
Βιταμίνη C: 5,5mg
Βιταμίνη K: 1mg
Βιταμίνη E: 0,9mg
Φυλλικό οξύ B-9: 10,5mg
Θειαμίνη B-1: 0,5mg
Ριβοφλαβίνη B-2: 0,1mg
Νιασίνη B-3: 0,5mg
Χολίνη: 7,0 mg
Παντοθενικο οξύ Β-5: 0,3 mg
Mαγνήσιο: 11mg
Κάλιο: 340 mg
Νάτριο: 1mg
Aσβέστιο:18mg
Σίδηρος: 0,7mg
Επίσης περιέχει χαλκό, μαγγάνιο, ψευδάργυρο, σελήνιο σε μικρή ποσότητα, περίπου 0,1mg.
Στοιχεία:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15909543
https://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2601/2