Ξηροφθαλμία: νέο κολλύριο με αντι- ACPAs

Έρευνα του Πανεπιστημίου του Illinois στο Chicago καταγράφει την βελτίωση της σοβαρής ξηροφθαλμίας, μετά από εφαρμογή οφθαλμικών σταγόνων με αντισώματα κατά των ACPAs, δηλαδή έναντι των αυτο-αντισωμάτων κατά των κιτρουλινοποιημένων πεπτιδίων.

Το σύνδρομο της ξηροφθαλμίας χαρακτηρίζεται από την μειωμένη παραγωγή ή και κακή ποιότητα δακρύων, η οποία οδηγεί σε έντονο ερεθισμό και πόνο στα μάτια, αίσθηση ξένου σώματος, βλάβες στους χιτώνες του οφθαλμού, έλκος του κερατοειδούς και μείωση της όρασης.

Αίτια ξηροφθαλμίας

  • Ηλικία> 65 ετών
  • Πολύωρη έκθεση σε οθόνες υπολογιστή, σε καπνό και χημικά
  • Χρήση φακών επαφής
  • Έλλειψη βιταμίνης Α
  • Αυτοάνοσα νοσήματα, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, το σύνδρομο Sjogren (εκτός της ξηροφθαλμίας προκαλεί ξηροστομία και ξηρότητα των βλεννογόνων) και το σύνδρομο του Mickulizc( με δακρυοαδενοπάθεια)
  • Ατελής σύγκλειση των βλεφάρων, πχ στo εκτρόπιο του βλεφάρου, ως παρενέργεια botox, μυοπάθεια, νόσος Πάρκινσον, τραύμα, παράλυση μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, κτλ.

Η έρευνα

  • Τα ευρήματα της προκαταρκτικής μελέτης, της φάσης Ι και ΙΙ, δημοσιεύτηκαν στο The Ocular Surface.
  • Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας και καθηγητή Οφθαλμολογίας Dr. Jain, στους ασθενείς με ξηροφθαλμία, ανιχνεύονται στα δάκρυα αυτο-αντισώματα κατά των κιτρουλινοποιημένων πεπτιδίων και μάλιστα συχνότερα από το αναμενόμενο. Αυτά τα αυτοαντισώματα συμμετέχουν στην επιδείνωση της φλεγμονής, δημιουργώντας μαζί με άλλους παράγοντες έναν φαύλο κύκλο.
  • Στους μισούς συμμετέχοντες στην έρευνα, χορηγήθηκε κολλύριο με αντισώματα κατά των ACPAs, από 1 σταγόνα, 2 φορές ημερησίως και για 8 εβδομάδες,

Αποτελέσματα

Οι ασθενείς που λάμβαναν την δίμηνη αγωγή παρουσίασαν στατιστικά σημαντική βελτίωση της ξηροφθαλμίας, του πόνου, της κατάστασης του κερατοειδούς.

Τα αντισώματα κατά του κυκλικού κιτρουλινοποιημένου πεπτιδίου χρησιμοποιούνται και για την στη διάγνωση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, με υψηλή ευαισθησία και ειδικότητα.

Η παραπάνω έρευνα του φαρμάκου, αφορούσε τις αρχικές φάσεις Ι, ΙΙ, και τα αντι – ΑCPAs που χρησιμοποιήθηκαν στα κολλύρια προέρχονταν από ανθρώπινη δεξαμενή, δηλαδή από χιλιάδες αιμοδότες.

Στοιχεία:

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1542012419303775

https://www.eurekalert.org/pub_releases/2019-10/uoia-aed101119.php

Σχετικά άρθρα