Χαλάρωση του δέρματος: πρόληψη και ρεαλιστική αντιμετώπιση

Η χαλάρωση του δέρματος είναι το αποτέλεσμα της εκφύλισης βασικών στηρικτικών δομών της επιδερμίδας, δηλαδή του κολλαγόνου, της ελαστίνης, της θεμέλιας ουσίας και των κυττάρων που παράγουν όλα τα δομικά στοιχεία του δέρματος.

Η διαταραχή στην παραγωγή κολλαγόνου έχει ως αποτέλεσμα της απώλεια του κύριου δικτύου στήριξης, της σφριγηλότητας, της συνοχής και του τόνου του δέρματος.

Η διαταραχή στην παραγωγή ελαστίνης οδηγεί στην απώλεια της ελαστικότητας και στην μικρότερη αντοχή στις μεταβολές του βάρους ή στην καταπόνηση του δέρματος.

Η διαταραχή στην σύσταση της θεμέλιας ουσίας και η μείωσης της υγρασίας, μειώνουν την αντοχή στην πίεση, την στήριξη στις ίνες κολλαγόνου -ελαστίνης και το πάχος του δέρματος.

Η θεμέλια ουσία περιέχει πρωτεΐνες και γλυκοζαμινογλυκάνες-GAGs. Ένα από τα συστατικά των GAGs είναι το υαλουρονικό οξύ που συγκρατεί μεγάλη ποσότητα νερού, γεμίζει τον ενδιάμεσο χώρο και προσφέρει αντοχή στην συμπίεση του δέρματος. Συστατικά των γλυκοζαμινογλυκανών, εκτός του υαλουρονικού, είναι η θειϊκή χονδροϊτίνη και η θειϊκή δερματάνη.

Αίτια χαλάρωσης του δέρματος

Γήρανση. Μετά την ηλικία των τριάντα χρόνων παρατηρείται σταδιακή εκφύλιση των δομικών στοιχείων, μειωμένη παραγωγή του κολλαγόνου και της ελαστίνης από τους ινοβλάστες, επίσης, μειώνεται η παραγωγή της θεμέλιας ουσίας.

Γονιδιακοί παράγοντες και κληρονομικότητα. Τα σημεία μεγαλύτερης χαλάρωσης (κάτω τμήμα του προσώπου, λαιμός, μάτια ή μάγουλα κτλ) και ο χρόνος εκδήλωσης χαλάρωσης, εξαρτώνται από γονιδιακούς παράγοντες.

Οι καταχρήσεις, η συννοσηρότητα, η φροντίδα ή όχι του δέρματος, η συνύπαρξη και άλλων παραγόντων επιδρούν στην ταχύτητα εμφάνισης και στη έκταση της χαλάρωσης.

Αυξομοιώσεις βάρους. Όσο μεγαλύτερες είναι οι μεταβολές του βάρους, η ηλικία και μικρότερος ο χρόνος απώλειας των κιλών, τόσο μεγαλύτερη είναι η χαλάρωση του δέρματος.

Κατάχρηση αλκοόλ, ουσιών και καπνού. Επηρεάζουν την παραγωγή του κολλαγόνου, δρουν τοξικά και διαταράσσουν την αιμάτωση του δέρματος.

Κακή διατροφή. Έλλειψη βιταμίνης C, Ε, D, Α, Β-συμπλέγματος, του σιδήρου, ψευδαργύρου, χαλκού, σελήνιου. Χαμηλή πρόσληψη πρωτεϊνών και ακόρεστων λιπαρών οξέων.

Μειωμένη φυσική δραστηριότητα. Η κακή φυσική κατάσταση επιδρά στον μυϊκό τόνο των υποκείμενων μυών που στηρίζουν το δέρμα.

Συνεχής έκθεση στον ήλιο, ιδιαίτερα χωρίς αντηλιακό.

Παθολογικές καταστάσεις που μεμονωμένα ή συνδυαστικά με τα φάρμακα που χορηγούνται, επηρεάζουν την αναγέννηση τού δέρματος και κατά συνέπεια προκαλούν πρόωρη γήρανση. Καρκίνος, κυτταροστατικά, νεφρική ανεπάρκεια, καρδιακή ανεπάρκεια, κίρρωση, αυτοάνοσα νοσήματα με ή χωρίς δερματοπάθεια, φλεγμονώδεις κολίτιδες κτλ

Αντιμετώπιση

Σύμφωνα με την ΑΑD- American Academy of Dermatology, υπάρχουν 3 κατηγορίες μεθόδων αντιμετώπισης της χαλάρωσης, οι οποίες συνοδεύονται από αντίστοιχη αποτελεσματικότητα, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Μικρή ή αμελητέα ανόρθωση-σύσφιξη: τοπικές θεραπείες με κρέμες και λοσιόν σύσφιξης

Η πραγματική επίδραση στη χαλάρωση είναι μικρή ή δυσδιάκριτη ή αμελητέα. Τα προϊόντα με ρετινόλη έχουν κάποια αποτελεσματικότητα σε ελαφριάς μορφής χαλάρωση.

Η μακροχρόνια εφαρμογή τους βελτιώνει την ενυδάτωση της επιδερμίδας και την γενικότερη όψη του δέρματος.

Μέτρια σύσφιξη και ανόρθωση: μη επεμβατικές μέθοδοι σύσφιξης

Υπέρηχοi-Ραδιοσυχνότητες-Laser-Νήματα-Ηλεκτροδιέγερση

Είναι αναίμακτες, δεν απαιτείται γενική αναισθησία και νοσηλεία ή μεγάλη αποχή από την εργασία.

Δεν συνοδεύονται από ιδιαίτερο πόνο.

Εφαρμόζονται σε όλα τα μέρη του σώματος.

Διαρκούν περίπου 1 ώρα η κάθε συνεδρία.

Είναι πιο προσιτές οικονομικά.

Μειονεκτούν στην αποτελεσματικότητα σε μεγάλου βαθμού χαλάρωση. Επίσης, τα αποτελέσματα δεν εμφανίζονται άμεσα, αλλά σταδιακά και μακροπρόθεσμα, ενώ συχνά απαιτούνται επαναλαμβανόμενες συνεδρίες.

Ενδείξεις για τις μη επεμβατικές μεθόδους σύσφιξης και ανόρθωσης

Μέτρια και ήπια χαλάρωση.

Μη καπνιστές και χρήστες αλκοόλ.

Σχετικά σταθερό σωματικό βάρος.

Αποφυγή παρατεταμένης έκθεσης στον ήλιο ή έκθεσης χωρίς αντηλιακή προστασία.

Χειρουργική αντιμετώπιση της χαλάρωσης- lifting – αφαίρεση πλεονάζοντος δέρματος.

Lifting σε πρόσωπο και λαιμό

Χειρουργική εκτομή και αφαίρεση δέρματος στο σώμα, μετά από απώλεια βάρους πολλών κιλών.

Η χειρουργική αφαίρεση είναι η μέθοδος που μπορεί να αφαιρέσει έντονα χαλαρωμένο δέρμα και σε μεγάλη έκταση του σώματος, πχ στην κοιλιά, στους βραχίονες, στην πλάτη, στους μηρούς, στο στήθος, στο λαιμό, στο οβάλ του προσώπου, μετά από απώλεια πολλών κιλών, πολύδυμη κύηση ή έντονη γήρανση.

Τα αποτελέσματα είναι διαρκείας, χωρίς βέβαια να ανακόπτεται η περαιτέρω γήρανση.

Απαιτείται γενική αναισθησία, νοσηλεία στο νοσοκομείο, αποχή από την εργασία, μακρά περίοδος επούλωσης, ανάλογη της εντόπισης, της έκτασης, της ηλικίας.

Είναι δαπανηρή και όπως σε όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις, είναι πιθανό να υπάρξουν επιπλοκές.

Πρόληψη

Διατήρηση σχετικά σταθερού σωματικού βάρους.

Αποφυγή καπνίσματος και αλκοόλ.

Αποφυγή άσκοπης έκθεσης στον ήλιο.

Χρήση αντηλιακού.

Καλή διατροφή και λήψη υγρών.

Σωματική άσκηση

Καλή ενυδάτωση του δέρματος.

Χρήση δερματολογικών καλλυντικών και σκευασμάτων ανάλογα με την ηλικία και τις ανάγκες του δέρματος.

Λήψη συμπληρωμάτων διατροφής με βιταμίνες( A,C,D,B,E), ψευδάργυρο, σελήνιο, κολλαγόνο, Q10, μετά από συμβουλή του δερματολόγου και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Η αφαίρεση του χαλαρωμένου δέρματος γίνεται κυρίως για αισθητικούς και ψυχολογικούς λόγους.

Ιατρική ένδειξη για την αφαίρεση μεγάλης έκτασης και ποσότητας δέρματος είναι η αποκατάσταση μετά την απώλεια πολλών κιλών. Στην περίπτωση αυτή το πλεονάζον δέρμα δημιουργεί προβλήματα υγείας, φλεγμονές και κινητικά προβλήματα.

Στοιχεία:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/326536.php#supplements

https://www.aad.org/cosmetic/younger-looking/firm-sagging-skin

Σχετικά άρθρα