Πιπεριές τσίλι: θετική επίδραση σε καρδιαγγειακά, αδυνάτισμα, πόνο

Οι καυτερές πιπεριές τύπου τσίλι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της κουζίνας πολλών χωρών στην Λατινική Αμερική, στην Ασία, στην Μεσόγειο. Λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχουν και της φαρμακευτικής τους δράσης έχουν γίνει αντικείμενο πολυάριθμων ερευνών.

Βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά στις πιπεριές τσίλι

Οι πιπεριές τσίλι είναι πλούσιες σε βιταμίνες C, A, Β-6, Κ-1, περιέχουν επίσης χαλκό και κάλιο. Η ποσότητα που καταναλώνεται μέσω του φαγητού είναι πολύ μικρή για την κάλυψη των αναγκών του οργανισμού σ’αυτά τα συστατικά.

Η καψαϊκίνη είναι βασικό συστατικό της πιπεριάς τσίλι, στην οποία οφείλεται η καυστική, η αναλγητική και πολλές από τις θεραπευτικές δράσεις που τους αποδίδονται. Χρησιμοποιείται ως αναλγητικό σε μυοσκελετικούς πόνους, επίσης, αναφέρεται η πιθανή θετική δράση της στην μεθερπητική νευραλγία, στην διαβητική νευροπάθεια, στην κεφαλαλγία, στην ινομυαλγία.

Η καψαΐκίνη θεωρείται ότι βοηθά στην ναυτία. Επίσης, χρησιμοποιείται βοηθητικά στο αδυνάτισμα γιατί συντελεί στην επιτάχυνση του μεταβολισμού και στην μείωση της πρόσληψης τροφής. Η γρήγορη κατανάλωση, μεγάλης ποσότητας, πολύ καυτερού ή πολύ πικάντικου φαγητού είναι δύσκολή ή και επώδυνη, αυτό θεωρείται ότι βοηθά στον έλεγχο της ποσότητας τροφής που καταναλώνεται.

Η καψανθίνη είναι καροτενοειδές. Είναι η κύρια υπεύθυνη ουσία για το κόκκινο χρώμα της πιπεριάς, καθώς και ισχυρό αντιοξειδωτικό.

Η βιολαξανθίνη είναι καροτενοειδές, σε περιεκτικότητα > 38% των καροτενοειδών στις πιπεριές τσίλι.

Η λουτεΐνη είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό που υπάρχει σε μεγαλύτερη ποσότητα στις λιγότερο ώριμες πιπεριές.

Το φερουλικό και το σιναπικό οξύ είναι 2 αντιοξειδωτικά υπό μελέτη, με δυνητική θετική επίδραση σε χρόνια νοσήματα.

Σύμφωνα με την έρευνα Moli Sani που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JACC( Journal of the American College of Cardiology) η τακτική κατανάλωση πιπεριάς τσίλι, 3-4 φορές την εβδομάδα, μειώνει την γενική θνησιμότητα κατά 23% και την θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα > 40%.

Η παραπάνω έρευνα έγινε σε 22.811 άτομα στην περιοχή Molise της Ιταλίας και με οκταετή παρακολούθηση. Η Dr Marialaura Bonaccio που συμμετείχε στην μελέτη, αναφέρει ότι η μείωση της θνησιμότητας που καταγράφηκε, ήταν ανεξάρτητη από την υπόλοιπη διατροφή των συμμετεχόντων στην έρευνα. Οι βιοχημικοί μηχανισμοί που συνδέονται με τα αναφερόμενα αποτελέσματα, αλλά και η περαιτέρω επιβεβαίωση των ευρημάτων είναι ακόμη σε εξέλιξη.

Ανεπιθύμητες ενέργειες από την κατανάλωση καυτερής πιπεριάς τσίλι

  • έντονος ερεθισμός, πόνος ή οίδημα του δέρματος και των βλεννογόνων του πεπτικού συστήματος και του στοματοφάρυγγα, της μύτης ή και των ματιών με απλή επαφή κατά την ώρα του γεύματος.
  • επιδείνωση γαστρίτιδας, έλκους, γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, αιμορροΐδοπάθειας.
  • υπερτασικές κρίσεις σε ασθενείς που πάσχουν από υπέρταση και τις καταναλώνουν σε μεγάλη ποσότητα .

Στοιχεία:

https://www.eurekalert.org/pub_releases/2019-12/inmn-coc121219.php

https://www.healthline.com/nutrition/foods/chili-peppers#bottom-line

https://medicalxpress.com/news/2019-12-consumption-chili-pepper-death-heart.html

Σχετικά άρθρα